[ MENU DODATKOWE ]


Wiem, co jem

« wstecz

 

Wiem, co jem

Budynek AGRO II, ul. Akademicka 15, Lublin

 

program PDF:  część wykładowa  część wystawowa

 

« wstecz

 

WYKŁADY OTWARTE

CZĘŚĆ WYSTAWOWA

 

 


 

 WYKŁADY OTWARTE

Sala Konferencyjna 14

 

Tytuł projektu Opis Koordynator Godzina
Żywność regionalna i tradycyjna Zasady rejestracji w UE żywności tradycyjnej i regionalnej, przykładu takich produktów oraz ciekawostki związane z ich produkcją. Joanna Barłowska 19.30 - 19.55
Otyłość problem estetyczny czy medyczny Cały świat pracuje nad budowaniem świadomości zdrowego stylu życia, a wg. danych WHO, problem otyłości wciąż rośnie. Ewa Tomaszewska   20.00 – 20.25
Wieprzowina na talerzu – fakty i mity Wg. danych, statystyczny Polak w ciągu roku spożywa ok. 40 kg wieprzowiny. Jaką wartość odżywczą ma dla niego to mięso? Marek Babicz Kinga Kropiwiec Marcin Hałabis Damian Iwon 20.30 – 20.55
Zbożowa żywność funkcjonalna w profilaktyce i zwalczaniu chorób cywilizacyjnych W prezentacji zamierzamy odświeżyć i potwierdzić słowa Hipokratesa: „Niech żywność będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo Twoją żywnością”. Zbigniew Rzedzicki   21.00 – 21.25
Jasna i ciemna strona ,,księżycowego pierwiastka”. Przez wiele lat selen był uznawany za jedne z najbardziej toksycznych pierwiastków. Obecnie badania koncentrują się nad wykorzystaniem jego właściwości w leczeniu chorób wirusowych i nowotworowych. Agnieszka Chałabis-Mazurek   21.30 – 21.55
Najpierw masa potem rzeźba – suplementy diety w sporcie i na co dzień Wyjaśnimy mechanizmy działania najczęściej wybieranych preparatów oraz odniesiemy się do popularnego wśród osób ćwiczących stwierdzenia: „Nie weźmiesz, nie urośniesz”. Ewa Tomaszewska   22.00 – 22.25
Żywienie, a choroby nowotworowe Odpowiednie żywienie nie tylko może uchronić przed chorobą nowotworową, ale odgrywa również rolę we wspomaganiu jej leczenia. Magdalena Olcha Krzysztof Pietrak Renata Klebaniuk 22.30 – 22.55

 

 

 

CZĘŚĆ WYSTAWOWA

 

 

 

Tytuł projektu Opis Koordynator Godzina Sala
Gotowanie – nauka stosowana, czyli zaskakujący świat kuchni molekularnej Jak smakuje kawior z coli? Czy można zrobić makaron z truskawek? Co oznaczają zagadkowe zwroty: emulgowanie, żelowanie, koloidy, sferyzacja? Anna Okoń   20:00 – 20:45 21:00 – 21:45 22:00 – 22:45 Uwaga! Wymagana rezerwacja na e-mail: anna.okon@up.lublin.pl   laboratorium Katedry Chemii  
Moje kalorie, mój talerz, moje zdrowie – gabinet porad dietetycznych Każdy zainteresowany będzie mógł skorzystać z porad specjalisty zajmującego się żywieniem człowieka. Justyna Libera   19-23 Hol Agro II
Czas na grzyby Od niedawno grzyby na świecie nazywane są superfoods – produktami niskokalorycznymi, lekkostrawnymi i jednocześnie mającymi wysoką wartość odżywczą. Dowiedzmy się na ten temat więcej! Aneta Sławińska, Wojciech Radzki  19-23 Hol Agro II
Wiedza o zdrowym żywieniu Na podstawie kilkunastu prostych pytań możemy zweryfikować swoje przekonaniami oraz poznać kluczowe zasady prawidłowej diety.  Małgorzata Kostecka Monika Bojanowska 19-23 Pokaz: 30 min Hol Agro II
Wady jaj konsumpcyjnych Zaprezentujemy najczęstsze wady jaj, również w sposób praktyczny. Maciej Sykut Tomasz Próchniak 19-23 Pokaz: 30 min Hol Agro II
Entomofagia – czy ludzie powinni jeść owady? Omówimy wartość owadów jako pokarmu i połączymy to z degustacją. Damian Zieliński 19-23 Pokaz: 30 min Hol Agro II
Bliskie spotkania z kolorową biochemią Izolowanie DNA z materiału roślinnego. Każdy uczestnik będzie miał możliwość wykonania eksperymentu pt. „Kolorowy świat antocyjanów”. Anna Jakubczyk 19-23 Pokaz: 30 min Hol Agro II
Koło Naukowe Chemików Ciekawa chemia! Daniel Kamiński 19-23 Hol Agro II
Dekoracje z owoców Przekonaj się, co ciekawego możesz wyczarować z owoców! Iwona Szot 19-23 Plac Marii Curie Skłodowskiej (strefa dzieci)