20-950 LUBLIN, ul. Akademicka 13
tel. (+ 081) 445-69-91,
445-65-81, 445-66-11
MiÅ‚o nam poinformować, że w dniu 29.09.2020 r. Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda wrÄ™czyÅ‚ w PaÅ‚acu Prezydenckim akty nominacyjne 46 nauczycielom akademickim oraz pracownikom nauki i sztuki. WÅ›ród nominowanych jest Pracownik naukowy naszej Uczelni Pani Prof. dr hab. Jolanta Król. Aktualny dorobek naukowy Profesor Jolanty Król obejmuje łącznie 224 pozycje, w tym 102 stanowiÄ… oryginalne prace twórcze, 47 opracowania monograficzne i 75 komunikaty naukowe. W czasopismach z listy JCR jest autorem lub wspóÅ‚autorem 32 publikacji. Jest również wspóÅ‚autorem 2 podrÄ™czników akademickich: Metody oceny towaroznawczej surowców i produktów zwierzÄ™cych (Wyd. UP w Lublinie 2011; autor rozdziaÅ‚u: Przetwory mleczne) i Towaroznawstwo surowców i produktów zwierzÄ™cych z podstawami przetwórstwa (caÅ‚ość pod red. Z. LitwiÅ„czuka, PWRiL 2012; autor rozdziaÅ‚u: Systemy zapewnienia i zarzÄ…dzania jakoÅ›ciÄ… w produkcji żywnoÅ›ci). Jest także wspóÅ‚autorem 1 instrukcji wdrożeniowej. Wyniki jej prac badawczych byÅ‚y prezentowane na licznych konferencjach naukowych o zasiÄ™gu krajowym oraz miÄ™dzynarodowym (m.in. w Norwegii, Ukrainie, SÅ‚owacji i Singapurze). mat. zdjÄ™ciowe Kancelaria Prezydenta RP Zainteresowania naukowe Profesor Jolanty Król byÅ‚y poczÄ…tkowo skoncentrowane wokóÅ‚ 4 gÅ‚ównych problemów badawczych: 1) polimorfizm biaÅ‚ek mleka oraz jego zwiÄ…zek z cechami fizykochemicznymi i wskaźnikami przydatnoÅ›ci technologicznej mleka oraz wynikami odchowu cielÄ…t, 2) uwarunkowania jakoÅ›ci mleka towarowego i produktów mlecznych, 3) ocena wpÅ‚ywu różnych czynników warunkujÄ…cych wartość odżywczÄ… i prozdrowotnÄ… mleka oraz jego przydatność technologicznÄ…, i 4) zawartość metali ciężkich w produktach pochodzenia zwierzÄ™cego i roÅ›linach pastewnych. Po uzyskaniu samodzielnoÅ›ci naukowej obszar i zakres badaÅ„ Profesor Jolanty Król rozszerzyÅ‚ siÄ™ o nowe kierunki tematyczne, przy czym niektóre z dotychczasowych zainteresowaÅ„ naukowych sÄ… nadal zgłębiane: 1) wpÅ‚yw wybranych czynników (genetycznych, Å›rodowiskowych i fizjologicznych) na przydatność technologicznÄ…, wartość odżywczÄ… i prozdrowotnÄ… mleka oraz produktów mlecznych wytwarzanych na jego bazie, 2) jakość mleka koziego oraz serów wytwarzanych na jego bazie, 3) ocena towaroznawcza produktów mlecznych dostÄ™pnych na rynku, 4) zagrożenia w produkcji żywnoÅ›ci, 5) wykorzystanie systemów zapewnienia i zarzÄ…dzania jakoÅ›ciÄ… w sektorze żywnoÅ›ciowym. UczestniczyÅ‚a w realizacji 6 projektów badawczych finansowanych ze źródeÅ‚ zewnÄ™trznych (NCN, MRiRW, NCBR, MNiSW), w których peÅ‚niÅ‚a funkcjÄ™ gÅ‚ównego wykonawcy (4-krotnie) lub wykonawcy. ByÅ‚a również kierownikiem podzadania w Projekcie BIOSTRATEG/Konkurs II „Kierunki wykorzystania oraz ochrona zasobów genetycznych zwierzÄ…t gospodarskich w warunkach zrównoważonego rozwoju”. UczestniczyÅ‚a także w projekcie dydaktycznym, w którym peÅ‚niÅ‚a rolÄ™ kierownika grupy roboczej. Aktualnie uczestniczy, jako gÅ‚ówny wykonawca w projekcie pt. „Systemy produkcji i pakowania żywnoÅ›ci zapewniajÄ…ce zachowanie jej bioaktywnych skÅ‚adników ważnych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych” w ramach programu Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego „Regionalna Inicjatywa DoskonaÅ‚oÅ›ci” na lata 2019-2022. Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów! Fot. Maciej NiedzióÅ‚ka / DKiWA
Profesor Jolanta Król stopieÅ„ naukowy doktora nauk rolniczych w zakresie zootechniki, specjalność – ocena surowców zwierzÄ™cych uzyskaÅ‚a w 2001 r. Z dniem 1 lutego 2002 r. zostaÅ‚a zatrudniona na stanowisku adiunkta w ówczesnym ZakÅ‚adzie Oceny i Wykorzystania Surowców ZwierzÄ™cych (obecnie Instytut Oceny JakoÅ›ci i Przetwórstwa Produktów ZwierzÄ™cych). Od marca 2018 r. byÅ‚a zatrudniona na stanowisku profesora Uczelni. StopieÅ„ doktora habilitowanego nauk rolniczych w zakresie technologii żywnoÅ›ci i żywienia, specjalność chemia i technologia mleka uzyskaÅ‚a na Wydziale Technologii Å»ywnoÅ›ci Uniwersytetu Rolniczego im. H. Kołłątaja w Krakowie w 2012 r. na podstawie osiÄ…gniÄ™cia naukowego pt. „Czynniki ksztaÅ‚tujÄ…ce zawartość biaÅ‚ek serwatkowych w mleku i serwatce podpuszczkowej oraz rola i znaczenie tych biaÅ‚ek w promocji zdrowia” oraz pozostaÅ‚ego dorobku naukowego, organizacyjnego i dydaktycznego. Od 2015 r. peÅ‚ni funkcjÄ™ Kierownika Pracowni BezpieczeÅ„stwa Å»ywnoÅ›ci i Produktów Regionalnych (od października 2017 r. ZakÅ‚adu BezpieczeÅ„stwa Å»ywnoÅ›ci i Produktów Regionalnych).
Profesor Jolanta Król byÅ‚a promotorem w 2 zakoÅ„czonych przewodach doktorskich, a aktualnie jest opiekunem naukowym uczestniczki II roku Studiów Doktoranckich
W latach 1997-1998 przebywaÅ‚a na stażu produkcyjnym w PóÅ‚nocnej Karolinie (USA), a w 2011 r. odbyÅ‚a 6-tygodniowy zagraniczny staż naukowy w SÅ‚owackim Uniwersytecie Rolniczym w Nitrze na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Å»ywnoÅ›ci.
Jako nauczyciel akademicki Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie Profesor Jolanta Król bierze udziaÅ‚ w procesie dydaktycznym prowadzÄ…c zajÄ™cia na różnych kierunkach studiów. BraÅ‚a aktywny udziaÅ‚ w tworzeniu programu studiów I i II stopnia kierunku BezpieczeÅ„stwo i certyfikacja żywnoÅ›ci oraz I stopnia dla kierunków: Biokosmetologia, BiobezpieczeÅ„stwo i zarzÄ…dzanie kryzysowe oraz Ekorehabilitacja. Od 2016 r. peÅ‚ni funkcjÄ™ kierownika Studiów Podyplomowych Analityka, BezpieczeÅ„stwo i Certyfikacja Å»ywnoÅ›ci w UP w Lublinie. Jest koordynatorem szkoleÅ„ prowadzonych dla studentów na „Asystenta Systemu ZarzÄ…dzania JakoÅ›ciÄ…” (od 2008 r.) oraz „Asystenta Systemu ZarzÄ…dzania BezpieczeÅ„stwem żywnoÅ›ci” (od 2014 r.), realizowanych zgodnie z programem Polskiego Centrum BadaÅ„ i Certyfikacji w Warszawie.
Aktywnie uczestniczy w pracach organizacyjnych macierzystej Uczelni. Od 2017 r. jest prodziekanem WydziaÅ‚u Biologii, Nauk o ZwierzÄ™tach i Biogospodarki (obecnie WydziaÅ‚ Nauk o ZwierzÄ™tach i Biogospodarki). Jest też PrzewodniczÄ… ZespoÅ‚u ds. Wizerunku i Promocji WydziaÅ‚u, PrzewodniczÄ…cÄ… Rady Programowej kierunku Biokosmetologia oraz czÅ‚onkiem Rady Programowej trzech kierunków studiów (BezpieczeÅ„stwo i certyfikacja żywnoÅ›ci, Mleczarstwo, BiobezpieczeÅ„stwo i zarzÄ…dzanie kryzysowe).
Profesor Jolanta Król byÅ‚a i jest czÅ‚onkiem wielu Komisji wydziaÅ‚owych: WydziaÅ‚owej Komisji ds. dydaktyki, Doktoranckiej Komisji WydziaÅ‚u Nauk o ZwierzÄ™tach i Biogospodarki, WydziaÅ‚owej Komisji ds. BadaÅ„ Naukowych i ich Komercjalizacji. W latach 2012-2016 byÅ‚a czÅ‚onkiem Uczelnianej Komisji Dyscyplinarnej dla Nauczycieli Akademickich.
Od 2000 r. jest czÅ‚onkiem Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, w którym też peÅ‚niÅ‚a funkcje kierownicze. W latach 2010-2016 byÅ‚a wiceprzewodniczÄ…cÄ…, a w latach 2016-2017 przewodniczÄ…cÄ… Lubelskiego KoÅ‚a PTZ. Jest także czÅ‚onkiem Polskiego Towarzystwa Technologów Å»ywnoÅ›ci (od 2009 r.), Komisji Nauk Towaroznawczych PAN (od 2012 r.) oraz Lubelskiego Towarzystwa Naukowego (od 2015 r.).
Za zaangażowanie zawodowe oraz dziaÅ‚alność naukowo-dydaktycznÄ… byÅ‚a wielokrotnie nagradzana, otrzymaÅ‚a m.in. Srebrny Medal za DÅ‚ugoletniÄ… SÅ‚użbÄ™, dyplomy uznania Rektora AR i UP w Lublinie, nagrody indywidualne i zespoÅ‚owe różnych stopni Rektora AR i UP w Lublinie.